Helium accumulatie test.
Een voorbeeld van een helium accumulatie test van Verborg Engineering is de gaskleptester. Door de toegepaste methode heeft deze machine een snelle capaciteit, is zeer nauwkeurig en heeft een goede prijs. Andere traceergassen zijn ook mogelijk voor deze methode, maar voor deze uitleg zullen we het geprefereerde traceergas, helium, gebruiken.
Hoe het werkt
Na aansluiting op het apparaat wordt het product onder druk gezet met helium. Het onder druk staande product is ingesloten in een ruimte waarin de heliumverhouding kan worden gemeten. In deze ruimte wordt de lucht continu gemengd door een gecreëerde luchtstroom. Na een bepaalde tijd worden luchtmonsters gemeten door een heliumsensor (INFICON T-guard). Als het product lekt, zal het helium dat zich in het product bevindt via het lek ontsnappen en in de circulerende lucht terechtkomen.
Schets werkingsprincipe:
Voordelen:
- Precies ( 10-5 mbar*l/s).
- Product blijft schoon tijdens test.
- Geen operators nodig, volautomatische systemen mogelijk.
- Hoge capaciteit voor "zero-defect" productielijnen.
- Geen invloed door omgevingstemperaturen, product temperaturen en luchtvochtigheid.
- Geen vacuüm nodig.
- Relatief goedkoop.
Nadelen:
- Lek positie kan niet bepaald worden.
- Traceergas vereist.
Verborg Engineering B.V. Project voorbeeld
De gasklep lektester is een gestandaardiseerd product van Verborg Engineering B.V., oorspronkelijk ontworpen voor gaskleppen, maar is ook aanpasbaar voor vergelijkbare producten. Met een dubbele kamer en een cyclustijd van 17,5 seconden per kamer (voor gaskleppen) kan de lektester op deze manier een groot aantal accumulatietesten per uur uitvoeren. Het volautomatische proces maakt het mogelijk om deze machine in te zetten in een productielijn, waar het product door een cobot kan worden aangevoerd.
Deze specifieke tester is gemaakt voor een grote verscheidenheid aan gaskleppen (een paar worden hieronder weergegeven).