Helium accumulatie tester:

Een op maat gemaakte lektestmachine voor kwaliteitscontroles van meerdere soorten gaskleppen.

Helium accumulation tester

Ontwerp laadpalen:

Een ontwerptekening voor roestvast stalen elektrische laadpalen, in samenwerking met zusterbedrijf Streetplug.

Ontwerp hubs

Robot arm met gripper:

Een robotarm die wordt ingezet bij het automatisch testen en assembleren van serieproducten.

Robot arm

Fabriekshal:

Verborg engineering beschikt over een ruime goed uitgeruste machinefabriek, om onderdelen te produceren en machines te assembleren.

Fabriekshal Verborg engineering

Klinkmethoden

Verborg en Guillemin hebben beide tientallen jaren ervaring in tuimel- en radiaal klinken. Elke vorm van klinken heeft zijn eigen voor- en nadelen. Op deze pagina wordt het algemene concept van klinken getoond en de uitleg van twee soorten klinken.

Wat is klinken?

Een makkelijke manier om het klinkproces te laten zien is door een suikerklontje fijn te malen onder een glas met een platte bodem (zie linker foto hieronder). Om het klontje verticaal te pletten is veel kracht nodig. Als u het glas echter voorzichtig in een cirkelvormige beweging ronddraait (zie afbeelding rechts hieronder), kan het suikerklontje op een andere manier worden geplet, met minder kracht. Bij deze ronddraaiende beweging draait het glas niet om zijn as en maakt het een conische beweging.

Weergave verticaal duwen op suikerklontje Weergave "klinkbeweging" op suikerklontje

Definities


Klinken is een montagemethode waarbij een afzonderlijke as nodig is om twee verschillende onderdelen aan elkaar te bevestigen. Door de as (of klinknagel) koud te vormen, ontstaat een kop die de twee delen fixeert.
Krimpen is een methode waarvoor geen klinknagel nodig is. Het vervormt een van de twee delen zodanig dat ze daarna aan elkaar gefixeerd worden. Dit proces vereist vergelijkbare gereedschappen en machines als het klinkproces.
Het gereedschap dat wordt gebruikt om deze materiaalvervormingen uit te voeren, wordt een pin (of gereedschap) genoemd.
Verborg Engineering en Guillemin kunnen machines leveren met drie verschillende klinkmethodes; Tuimel (of orbitaal), Radiaal en Pers klinken. Persklinken vereist zes keer meer kracht dan orbitaal of radiaal klinken.

Schematische weergave pin beweging bij tuimelklinken

Tuimelklinken

Tuimelklinken maakt gebruik van een gyroscopische beweging om een cirkelvormig patroon over de randen van de klinknagel te maken (zie afbeelding links). Hierdoor kan het materiaal geleidelijk van boven naar beneden en tangentieel vervormen. Deze technologie vereist een relatief eenvoudige klinkkop.
 
Voordelen:

Nadelen:

Schematische weergave pin beweging bij radiaal klinken

Radiaal klinken

Radiaal klinken maakt gebruik van een hypocyloïdale of "margriet" beweging, de laatste term komt van het margrietvormige patroon dat de pin uiteindelijk op de klinknagel maakt (zie afbeelding links). Naast omhoog en omlaag en tangentieel zoals bij tuimelklinken, worden nu ook radiale richtingen aan het patroon toegevoegd. Dit resulteert in een klink van hogere kwaliteit en minder wrijving tussen de klinknagel en de pen. Vanwege het patroon vereist deze technologie een complexere klinkkop.
 
Voordelen:

Nadelen:

(Bron: Guillemin en Verborg)